10 (naturlige) smutveje til mere energi

 

Uanset gode søvn-, mad- og motionsvaner er der bare perioder i hverdagen, som kræver mere energi – hvad end det er fysisk eller mentalt. Derfor vil jeg her dele mine bedste bissetricks til mere energi. Selvfølgelig uden kunstige energidrikke eller kaffeabstinenser.

1. Tag en pause 

Tilstrækkeligt med søvn og afslapning har afgørende betydning for evnen til at generere energi og dermed udrette mirakler. Udover 7-9 timers nattesøvn, så se om du kan skabe et par små pauser i løbet af dagen, hvor du sidder med lukkede øjne og trækker vejret dybt. Det gælder om at trække luften helt ned i maven, i stedet for i brystkassen. Tag en dyb indånding gennem næsen. Hold luften inde i 10-20 sekunder og lad det så sive lige så stille ud igen. Gentag øvelsen tre gange og du vil mærke, at du på et øjeblik får renset hovedet og får en afslappet følelse i kroppen. Laver du ovenstående øvelse rigtigt, giver du kroppen ilt, øger din koncentrationsevne og mindsker dit stressniveau.

2. Ryst din røv 

Det kan lyde som et skørt råd fra en tidligere mekaniker. Men noget af det bedste, vi kan gøre for at skabe energi nu og her er at bruge vores krop. Det kunne være at give den gas med intensiv dans til dit yndlingsmusiknummer. Skru op, giv den hele armen og syng med for fulde lunger. 3-4 minutter gør underværker. Er du ikke liiige til dans, så tag en omgang armbøjninger, squats eller gode gammeldags sprællemænd. Brug kroppen – men vær opmærksom på bivirkningerne! Uanset om du danser eller laver et ultrakort træningspas, frigiver hjernen dopamin og endorfiner, som udløser en følelse af glæde, lykke og energi. What’s not to like?

3. Vand, vand og atter vand

Hvis du er i væskeunderskud, så føler du dig automatisk mere træt. Faktisk falder energiniveauet med hele 20%, hvis væskebalancen falder med 4%. Drik gerne vand før tørsten indfinder sig. Når du begynder at føle tørst, så er kroppen nemlig allerede dehydreret. Som tommelfingerregel anbefales det at drikke 1 liter vand pr. 30 kg kropsvægt dagligt. Overvej at tilsætte et par skiver citron, lime, agurk eller mynteblade for variation.

4. Adaptogerne urter

Adaptogener er betegnelsen for en gruppe urter, der kan hjælpe kroppen med at håndtere stress og træthed, samtidig med at de styrker og hjælper dig til mere energi – både fysisk og mentalt.
Adaptogene urter hjælper kroppen med at balancere energien, så energiniveauet øges i dagtimerne. Og det giver ingen ekstra træthed den efterfølgende dag. Der findes en række enkelte produkter, men i denne sammenhæng vil jeg selvfølgelig nævne mit eget produkt, nemlig ’ENERGY by High on Life’, som netop er et mix af adaptogene urter og andre planter. 15 naturlige ingredienser. Intet andet!

5. Flydende livskraft

Grønne friskpressede juicer og smoothies har mange gode virkninger. De indeholder især en bred vifte af mikronæringsstoffer, der har afgørende effekt på vores fysiologi, herunder f.eks. energistofskiftet. Både juicer og smoothies er letoptagelige, og kommer i rå og uspoleret form. Ønsker du et ekstra kick, så tilsæt lidt chilli, ingefær eller en hel citrusfrugt.

6. Det kolde gys 

Noget af det, der ikke kun giver mig et energiboost af dimensioner, men også får mig fra hovedet og ned i kroppen er et koldt brusebad eller en tur i havet, søen eller et udendørs vildmarkskar.
Det kolde vand får dine blodårer til at trække sig sammen, for derefter at udvide sig igen når jeg springer ud af vandet. Ilt, endorfiner og lykkehormoner vælter derefter rundt i hele kroppen. Resultatet er masser af ny energi og en følelse af lethed og overskud!

7. Mere energi med kosttilskud

Mangel på vigtige vitaminer og mineraler kan medvirke til, at du føler dig mere træt end normalt.
Derfor kan det være en god ide at tage et tilskud af B12 og D3 vitamin samt mineralerne jern og magnesium. Q10 er også en afgørende faktor i cellulær energiproduktion, og kan derfor være en fordel at tage som tilskud.

8. Helt til grin

Grin! Det sætter gang i lykkehormonerne og er særlig anbefalingsværdigt, hvis du har en træls dag og føler dig lidt tung i rumpetten. Det er en behagelig behandlingsmetode, den er gratis og har ingen bivirkninger. Grin sammen med andre og grin af dig selv. Drop selvhøjtideligheden og mærk, hvordan energien breder sig. Det gode ved det hele er, at der ikke behøver at være noget særligt at grine af, for hjernen kan ikke skelne mellem et rigtigt grin og når vi blot lader som om. Det er en af de bedste forsikringer mod træthed og sygdom.

9. Forbliv stabil

Hvis du virkelig ønsker at gøre noget godt for dig selv og dit energiniveau, så begræns indtaget af ’hurtige’ kulhydrater som hvidt brød, kage, slik og chokolade. Sørg for at fylde godt på med fedt og protein til alle måltider. Begge dele hæver forbrændingen og holder dig ”kørende” i længere tid. Hvad angår fedtstoffer så sørger jeg for at få en bred vifte af f.eks. fiskeolie, olivenolie og selvfølgelig min egen planteolie ’Oil by High on Life’. Beslutter du dig for at skrue op for fedt og protein, vil du med stor sandsynlighed opleve et større mentalt overskud, en bedre hukommelse og mere energi.

10. Spis let – føl dig let

Mange glemmer, at det koster energi at fordøje og nedbryde den mad vi spiser, for slet ikke at tale om dyrebare vitaminer og mineraler. Hvis dit mål er mere energi i hverdagen kan jeg derfor anbefale dig at spise og drikke det, kroppen reelt spørger efter, og holde dig fra alle de ting, du udmærket godt ved, ikke er det bedste for dig. Du kan også eksperimentere med faste, hvor du en eller flere dage om ugen, springer over morgenmaden og undgår at spise noget efter aftensmaden. Vi må ikke undervurdere effekten af spisepauser på 16-18 timer et par gange om ugen. Der er nemlig ikke mange processer i kroppen, der kræver mere energi end fordøjelse.