Energi er noget vi skaber

Jeg hører det igen og igen. Folk der bebrejdende brokker sig. Åhhhh, jeg har ingen energi. Men vi kan altså ikke bare forvente at have energi. Det svarer jo til den bumsede teenager, der konstant sidder på sit værelse, spiser pizza, drikker cola og spiller PlayStation – samtidig med han brokker sig til sin mor; Åhh jeg har ingen kæreste. Jamen så må du jo gøre noget! På samme måde som kærester ikke kommer af sig selv, kan vi ikke forvente, at kroppen bare flyder over med energi og overskud dagen lang.

Du er en energi generator

Desværre har mange bevidst eller ubevidst taget deres energiniveau for gode varer. Niveauet er blevet ’det nye normal’. Men hey, der er en masse, vi selv kan gøre. Vi har evnen til at skrue op og ned for vores energi og kapacitet. Det gør vi gennem alle de valg vi træffer i løbet af dagen, ugen, året og livet. Som f.eks. når vi prioriterer en spændende serie i stedet for at passe vores nattesøvn. Når vi vælger motion og bevægelse, frem for inaktivitet og komfort. Når vi spiser groft og grønt, frem for raffineret og hvidt.

Det er ikke én ting der giver dig energi. Det er summen af alle de valg du træffer. Især de små og umiddelbart ubetydelige valg kan have en stor effekt over tid. F.eks. et stort glas vand som det første når du vågner. 30 minutters motion. En daglig juice eller smoothie. 10 minutters afslapning, vejrtrækningsøvelser eller meditation i løbet af dagen. En daglig gåtur efter aftensmaden. Fælles for ovenstående forslag er, at de alle er nemme at gøre, men også nemme at undlade.

Tænk langsigtet

Desværre træffer mange mennesker beslutninger på baggrund af lyst og mavefornemmelse. Men du skal ikke forvente at føle dig topmotiveret hele tiden. Hvis man udelukkende sætter sin lid til motivationen, er man næsten altid sikker på at fejle. Motivation kommer og går og holder sjældent evigt. Man bør i stedet lægge følelser og ’mavefornemmelser’ på hylden til fordel for disciplin og rationelle beslutninger. Når først du har fået succes med strategien, bliver det markant lettere i fremtiden. Stille og roligt bryder man den onde spiral og energien kommer tilbage. Men det kræver en indsats – og tålmodighed. Husk at alt vigtigt sker over tid.

 Afkast eller fejlinvestering

Invester din tid i energigivende aktiviteter og inspirerende mennesker. Aktiviteter hvor din indsats kommer tilbage med renters rente. Du kan også opbygge psykisk energi ved at lære at tøjle tankerne og slippe de unødvendige, så der kommer ro på og du undlader at spilde din psykiske energi.

Befinder du dig et sted, hvor humør eller energiniveau er helt i bund, så start med at fokusere på den fysiske kapacitet. Søvn, bevægelse, vand, tid i naturen og godt med livskraft fra planteriget. Må jeg foreslå friskpressede grønne juicer, smoothies og mit kosttilskud GREENS og ENERGY – by High on Life? Den praktiske og fysiske del kan være lige præcis dét, der bryder den onde spiral. Primært fordi det ikke kun virker på den lange bane, men også lige nu og her.

Hvad end det er ressourcer til træning, madlavning eller følelsesmæssige forandringer, så er svaret altid energi. Husk at energi og kapacitet ikke bare er noget, vi bare har. Energi er noget vi skaber, opbygger og værner om.