Fra selvdiciplin til selvantændelse
I min tidlige karriere som flaskesamler lærte mine forældre mig, at ’mange bække små gør en stor å’. Og intet kan være mere rigtigt, når vi taler sundhed og personlig udvikling. Det er på tide, at vi anerkender effekten af små daglige handlinger, som gennem tiden bliver til rigtig meget. I finansverdenen kalder man det renters rente, og der kan sagtens drages en direkte parallel til vores sundhedstilstand – både hvad angår kost, træning og personlige udvikling. En fremgang på blot 0,4% hver dag svarer til en forbedring på 1,75% hver uge, 7% forbedring hver måned og 87% forbedring på kun et år.
Fremgangen er selvfølgelig også et spørgsmål om temperament, men min erfaring er, at de, som vælger den mindre, men kontinuerlige fremgang frem for store, enkeltstående og dramatiske omlægninger, når længere på sigt. Ikke nok med, at de når deres mål, de har også en fantastisk tendens til at nyde rejsen.
Men hvorfor gør vi det ikke?
De fleste ved udmærket godt, hvad der skal til for at få en sund og veltrænet krop, og de mennesker, som har allermest brug for at gøre noget, har helt styr på de anbefalede kostråd. Du ved det, jeg ved det, alle ved det. Men hvorfor gør vi så ikke noget? Spørgsmålet har cirkuleret i min bevidsthed, siden jeg begyndte at beskæftige mig med sundhed, og jeg er nu syv år senere kommet frem til dette svar: Vi gør det ikke, fordi det ikke slår os ihjel – med det samme. Hvis du, hver gang du satte tænderne i en fransk hotdog, fik et fatalt hjerteanfald og måtte hentes med ambulance, ville du så fortsætte med at spise den slags? Jeg tror det ikke. Udfordringen er, at det er nemt at spise sundt, men det er også nemt at vælge det modsatte.
Det er ikke det ene rundstykke eller den hindbærtærte, vi deler med familien to gange om måneden, som slår os ihjel. Omvendt er det heller ikke en enkelt cykeltur eller den økologiske laks, som redder vores røv. Det er det, vi gør, seks ud af ugens syv dage, som tæller – især de små simple beslutninger. Ofte er det de mindste og umiddelbart ubetydelige dagligdagsbeslutninger, som gør den største forskel. Langt de fleste har ikke kendskab til denne filosofi og siger; ”bare put det på regningen”, og hvad gør vi så, når regningen kommer? Vi nægter modtagelse, ”så meget har jeg ikke bestilt”! Nej, så har vi pludselig fået en sygdom, vi er blevet ramt af noget. Mange mennesker graver deres egen grav med tænderne. Enten er vi i gang med at sætte penge ind, eller også er vi i gang med at hæve penge fra vores indre sundheds-bankkonto. Mit håb er, at du vil få lige så meget tillid til ”mange bække små”-filosofien, som du har til, at lyset tænder, når du trykker på lyskontakten.
Jeg ved for eksempel, at et dagligt glas friskpresset juice med rødbede, broccoli og frisk ingefær toptuner min krop, jeg ved, at en daglig morgengåtur på 10 minutter ilter mine celler og gør dem glade, jeg ved at 2-3 liter vand hver dag er med til at skylle affaldsstoffer ud og give mig energi. Dette er blot et par eksempler på små daglige handlinger, som er super nemme at gøre, men også super nemme ikke at gøre. Forestil dig effekten af ovenstående handlinger efter fem år – 1825 glas grønsagsjuice, 1825 gåture, 5475 liter postevand.
Når jeg coacher folk, hører jeg ofte folk beklage sig: ’Jeg har ikke nok selvdisciplin’. I min verden er selvdisciplin betydeligt overvurderet, og jeg har mødt rigtig mange folk, der straffer sig selv, når de træder ved siden af. De bliver deres egen slavepisker. Men det er ikke selvdisciplin, der holder dig motiveret. Det er den rette filosofi. Hemmeligheden bag en succesfuld livsstilsændring hedder tid og tålmodighed. Vedkender du dig effekten af tid, vil du vide, at hvis du fortsætter med at gøre en specifik ting længe nok, kan du ikke undgå at opnå det resultat, du ønsker. Det er ikke et spørgsmål om disciplin. Det er et spørgsmål om viden og tålmodighed.
Dine valg har en betydning
Hvorfor går du forbi cyklen og vælger bilen i stedet? Hvorfor vælger du at bruge 30 minutter på at se dagens nyheder (læs ulykker), når du kunne spille bold med børnene i haven, gå en tur eller få talt med din kæreste? Fordi det er nemt at gøre. Vil en halv time på sofaen foran nyhederne gøre dig sindssyg i dag? Selvfølgelig ikke. Vil det ødelægge dit forhold, at I ikke går 30 minutter sammen efter aftensmaden? Selvfølgelig ikke. Men alle ved, at det vil gavne både forhold og sundhed – og det er nemt at gøre, men det er også nemt ikke at gøre.
Hvis du vælger at springe over træningen i dag, i morgen og dagen efter, vil du jo ikke lige pludselig falde død om, tage 40 kilo på og komme til at ligne en røget skinke i net. Men denne lille filosofi vil enten tage dig i en retning, eller en anden retning. Det samme gælder for din økonomi, dit forhold, din kost, din træning, dine vaner, dine venskaber osv. Du ser måske en person spise junk food, en anden en salat. Den ene er i gang med at sætte penge ind, den anden i færd med at hæve penge. En person vælger at gå en aftentur, en anden vælger at se tv. Er der nogen forskel på de to personer? Ikke umiddelbart, ikke i dag, i morgen eller om en uge. Det ville være nemt at konkludere, at det ikke rigtig har noget at sige. Forskellen på succes og fiasko er ikke dramatisk. Faktisk er forskellen på succes og fiasko så lille, at langt hovedparten slet ikke oplever den. De har en filosofi om, at det ikke rigtig betyder noget, om de gør det ene eller det andet, hvilket er helt forståeligt, og det er bare ikke sandheden. Sandheden er, at det du gør, har en betydning. De små sunde valg du træffer i dag har en betydning. Det samme gælder for dem du træffer i morgen og dagen efter.
Instant life
Den største trussel for vores motivation – og dermed vores sundhed – er, at vi ønsker at se resultater med det samme. Vi lever i en verden, hvor vi kan lave kaffe på et minut, varme vores mad på to minutter – og stadig synes det går for langsomt! Vi har mistet tidsfornemmelsen og skulle måske søge råd hos den gamle bondemand. I gamle dage arbejdede bondemanden med fire årstider og havde, efter min mening, godt fat i principperne om vækst og liv. Først såer han sine afgrøder, så vander og gøder han og efter en rum tid høster han. I vores moderne verden ønsker folk at høste med det samme. Nogle såer ved at træne for så at blive frustreret over, at de ikke kan høste en sundere og slankere krop senere på ugen. I et forsøg på at høste hurtigere, drikker vi måske cola light, minimælk, spiser nupo, kemi, kunstige sødemidler eller andre ’fedtfattige’ produkter. Vi vil så gerne have et hurtigt fiks. Vi glemmer at vande og dyrke planterne og modsat det at så og høste, så tager denne proces tid.
Problemet er, at vi har mistet tidsfornemmelsen gennem tv og film, pulverkaffe, lynlån, breaking news og konstant information. Det skræmmende er, at den gamle bondemand nu også er ved at få øjnene op for effekten af epo og turboavl. I film ser vi aldrig de små skridt, som har gjort helten til det, han er. Det er der simpelthen ikke tid til. I den virkelige verden sker alt vigtigt over tid. Bryder man succes ned i dens allermindste bestanddele, er det nemt at skabe den. Men desværre også nemt ikke at gøre det.
Vaner og identitet
Når du lader denne filosofi arbejde for dig, vil du hurtigt opdage, at de små beslutninger stille og roligt begynder at blive til nye kraftfulde vaner. En vane er defineret ved, at en handling gentages igen og igen – ofte uden du tænker nærmere over det. Det kan for eksempel være at binde dit snørebånd eller børste dine tænder. Når vi ønsker at opnå et nyt mål, er hele hemmeligheden at bryde de gamle vaner og optræne nye. Det betyder, at vi bliver nødt til at bevæge os ud af vores komfort-zone, dvs. gøre noget som føles anderledes, nyt og måske endda hårdt. Vaner skaber vores identitet, og det er der, vi skal hen, for intet er mere kraftfuldt, end hvordan vi definerer os selv.
Husk på, at fremtiden afhænger af de små valg, du har gjort i fortiden