Klarhed er kraft

Ønsker man at ændre sit liv eller sin livsstil, er det meget vigtigt at vide, hvad man ønsker, helt specifikt.

Mål er vigtige, og det er en kanon god idé at skrive dem ned på papir. Det er også vigtigt at huske, at udgangspunktet er mindst lige så vigtigt, som målet. Når vi kender udgangspunktet, har vi lettere ved at overskue hvilken handling, der skal til, for at ramme målet hurtigt og effektivt. Her må vi være ærlige over for os selv, for hvis vi lyver om udgangspunktet, kan det være meget svært at nå derhen, hvor du ønsker at være. Er du fed, ja, så se tingene i øjnene. Her hjælper det ikke at sige til sig selv; jeg har kraftige knogler, nej du er fed. Lidt på samme måde, som en alkoholiker, der ikke kommer videre, før han tør se sit alkoholproblem i øjnene. Når først man erkender problemet, er man faktisk nået halvdelen af vejen.

Målsætning

Indenfor coaching anbefaler man at sætte mål, som er specifikke, positive, målbare, attraktive, realistiske, tidsbegrænsede og inden for egen kontrol.  Derudover kan jeg kun anbefale at sætte mål i forhold til dig selv. Lad være med at bekymre dig om, hvad andre mennesker vil eller opnår – det er helt irrelevant for dig. Du er på din egen ”rejse”. Det gælder om at gå efter de mål, man kan holde på lang sigt. Selv de små, det giver nemlig energi til at gøre endnu mere for sig selv og sin sundhed. Tænk på foregående kapitel og den lille forskel, som hen af vejen bliver til rigtig meget.

”Hvorfor” er vigtigst

Jeg kunne lave så mange ting, men jeg har besluttet mig for at skrive en artikel til dig. Jeg har gjort det fordi, det giver mig en dyb følelse af tilfredshed at inspirere andre omkring mig. Hvorfor ønsker du at tage ansvar for din sundhed? Hvorfor undgå stress og søde sager? Der findes ikke noget vigtigere spørgsmål end ‘hvorfor’. Det giver dig krudt i røven til at opnå det, du sætter dig for! Spørgsmålet hvorfor og evnen til at være motiveret hænger uløseligt sammen. Så når jeg bevæger mig ud i sne og kulde for at motionere, rengør min saftpresser eller tager et dagligt shot af de sunde olier, er det ikke nødvendigvis, fordi jeg synes det er hamrende sjovt og dejligt, men fordi jeg kender mit ‘hvorfor’. Stod det til mig, skulle vi blive endnu bedre til at stille os selv det spørgsmål. Hvorfor arbejder jeg med det, jeg gør? Hvorfor er jeg sammen med min partner? Hvorfor spiser og drikker jeg det, jeg gør?

Siger du ofte ét og gør noget andet? Så mind dig selv om ‘dit hvorfor’ – og gerne dagligt. Forklar dine nærmeste, hvorfor denne beslutning eller dette mål er vigtigt for dig. Det er når, det går op ad bakke, og du møder størst modgang, at du har allermest brug for ‘dit hvorfor’. Alt for ofte minder vi os selv om, hvad vi må og ikke må. Mind i stedet dig selv om, hvorfor du gør det, du gør. Hvad og hvordan er sekundært. Stil dig selv følgende motiverende spørgsmål: Hvad vil det give mig at træne i dag? Hvorfor er det vigtigt at nå mit mål? Hvad er konsekvensen, hvis jeg ikke gør det? Hvad vil det betyde for dig at opnå det? Hvad har mit mål af betydning om 5 år, 10 år, 40 år? Hvilke positive og negative konsekvenser har det for de mennesker, jeg omgiver mig med?

Hvordan?

Hvis målet er vigtig nok, og du har et stærkt nok hvorfor, vil du nemt komme i tanke om hvordan. Ønsker du at bestige et bjerg, er det altid en god idé at lægge en plan, især inden du begynder opstigningen. Rigtig mange kaster sig ud i uovervejede mål og livsstilsændringer. Nytårsforsæt er et godt eksempel på dette. Gør som Egon Olsen, læg en plan. Hvilket grej skal du bruge? Hvilke ressourcer har du omkring dig? Kender du nogen, som kan hjælpe/støtte dig? Hvilke forhindringer kunne opstå? 

Vilde visioner

Det kan ikke siges ofte nok, klarhed er kraft. En anden god måde, hvorved vi kan tiltrække de ting, vi ønsker, er ved at lave en vision. Personligt har jeg en vision for næsten alt i mit liv, f.eks. mit forhold, min sundhed, fritid, rejser, økonomi og sågar en 50-års vision. Hvis ikke vi er 100% skarpe på, hvad vi ønsker, kan vi selvsagt aldrig få det. Gennem tiden har jeg både brugt visionboards og visionbøger, hvor jeg har indsat billeder og tekst af det jeg ønsker at tiltrække. Selvom mange gennem tiden har trukket på smilebåndet af mine mange visioner, kan jeg kun sige en ting: Det virker. Min personlige vision for min sundhed og livsstil ser således ud:

”Sundhed, energi og mental skarphed er min identitet.  Bevægelse og nærende mad er en fast del af min hverdag. Min krop er fleksibel, stærk og energifyldt. Min fysiske og mentale sundhed er min førsteprioritet. Jeg passer godt på min krop og tilfører den de byggesten, som den fortjener og har brug for, for at holde mig frisk og ung så lang tid som muligt”