Kunsten at være nærværende

Du har hørt det før – mange gange! Nærvær er blevet det nye buzzword. Men hvorfor? Hvad er nærvær, og hvordan bliver vi mere nærværende? Det er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at besvare i denne artikel.

Mads Bo fortæller: “Personligt har jeg længe været optaget af idéen om at være mere nærværende. Faktisk har det været omdrejningspunktet for min personlige rejse gennem de sidste 20 år. Jeg ønsker at være nærværende i livet, så det ikke går mig forbi. Trods grunduddannelse i mindfullness og et utal af terapitimer, er jeg på ingen måde nået i mål, men dag for dag oplever jeg, at det går den rigtige vej. Det gør mig ubeskrivelig stolt og glad!”

Hvad er nærvær?

Nærvær betyder ganske enkelt at være til stede nu og her. At vi evner at møde virkeligheden, som den er, uden at flygte, distrahere eller undvige. Det være sig de følelser, vi oplever eller den stemning, som er omkring os. At vi er til stede lige her og nu, i modsætning til at tænke fremtid og fortid. Er man typen, der har mange tanker kan det være ganske befriende. Du har måske oplevet det, hvis du laver en fysisk aktivitet eller er i en vigtig samtale. Dér, hvor du kan blive så opslugt, at du glemmer tid og sted. De magiske øjeblikke, hvor det hele bare går op i en højere enhed, og der er masser af energi, flow og engagement. Nærvær er vigtigt. Faktisk afgørende for kvaliteten af vores livsoplevelse. Og hvad er vigtigere?

Nærvær eller fravær

Når vi er nærværende, smager alt mad bare endnu mere fantastisk, film og musik får enorme dybder, gåture i naturen bliver endnu mere intense – og han kunne blive ved. Nærvær er en af de vigtigste nøgler til mening og glæde i livet. Det påvirker alle områder af vores liv.

Det modsatte af nærvær er fravær. Vi er der uden at være til stede. Uden nærvær får vi ikke det fulde udbytte af livet. Vi snyder os selv. Er vi fraværende og stressede, svækker det vores immunforsvar og vi får samtidig rigtig svært ved at optage alle de fine, økologiske næringsstoffer, vi spiser. Derudover har det negativ effekt på kvaliteten af de relationer, samtaler og interaktioner, vi har med andre mennesker. Uanset om det er vores børn, kollegaer eller naboer. Vi bliver slet og ret en dårligere udgave af os selv og vi går glip af livet omkring os, fordi vi glemmer at deltage i det.

Nærvær kommer ikke af sig selv

Det kan være svært at vurdere, hvor nærværende vi er, da autopiloten for de flestes vedkommende er sat til det meste af tiden. Nærvær handler derfor om at stoppe autopiloten, som styrer vores vaner, tanker, følelser og handlinger, hvilket i sig selv kan være en god udfordring. Især hvis vi er stressede og har travlt. Lige præcis der, finder vi nok den største grund til, at vi ’mister os selv’ og bliver fraværende.

Sænk tempoet

Det vigtigste råd er at sænke tempoet. Om det er, når du er nede at handle eller tilbringer tid med dine børn. Tiden er ikke noget, vi skal udnytte. Den er ikke en citron, vi skal presse. Tiden er der bare.

Den moderne og fortravlede verden har brug for mennesker, som kan træde på bremsen. Bliv tidsrealist og øv dig i at køre hjemmefra i god tid. Sæt tid af til at magi kan opstå og hold øjnene åbne for nye eventyr. Som Echard Tolle vil sige; ”kig efter alt det, du normalt ikke får øje på”.

Gør én ting af gangen

En anden dårlig vane som vi mennesker har tilegnet os er, at vi ønsker at slå 2,3 eller 5 fluer med ét smæk. Og er der noget der kan stjæle vores nærvær, ja så er det netop det. Derfor; gør en ting ad gangen! Hvor du end er, så vær der 100%. Pak de sociale medier væk for en stund og øv dig i at fordybe dig. Øv dig i at være med det, der er. Det er ikke fordi, du aldrig mere skal kigge på sociale medier. Du skal bare gøre det bevidst, og slet ikke imens du ser tv, køre bil eller fører en samtale med andre mennesker. Optimalt er sociale medier noget, du benytter i et begrænset tidsrum, som du har defineret og besluttet dig for. Således det ikke ender med ubevidst at stjæle alle små pauser (og dit nærvær) i løbet af dagen.

Træk vejret

En anden ting som kan hjælpe dig med at finde nærvejret er bevidst vejrtrækning. Brugedet som små meditationer i løbet af dagen. Meget simpelt 10 vejrtrækninger, hvor du enten står op eller sidder ned med lukkede øjne og trækker vejret gennem næsen. Det tager kun et par minutter, men kan gøre en enorm stor forskel. Mini-meditationen kan varieres i al uendelighed. Som med alle andre livsstilsændringer, handler det ofte om de små ting i hverdagen, som man rent faktisk får gjort. Og hvem har ikke to minutter?

Kom ned i kroppen

Det er enormt virkningsfuldt at komme ned i kroppen. Det gør du ved at bruge den f.eks ved sauna og kolde bade, eller når du bruger dine sanser. Virkelig lytter, smager, betragter.

Bruge fem minutter på at reflektere over, hvad der stjæler dit nærvær, og hvad der omvendt lokker dig ind i det.

Der findes helt sikkert en masse mindfulness øvelser på nettet og mange typer af nærværs-træning rundt om i verden. En af vores favoritter og helt store inspirationskilder er Echard Tolle. Han har lavet en hel række af bøger og har fordybet sig i emnet i en menneskealder. Læs eller lyt f.eks. til ’Nuets kraft’ eller ’En ny jord’