Pisser du din energi væk?

Energi er ikke automatisk noget, vi har. Det er noget vi opbygger – og i særdeleshed skal værne om. Vi kan med andre ord ikke bare forvente, at vi har masser af energi. Nogle relationer giver os energi, mens andre tapper mere, end de bidrager med. Det samme gælder for det vi spiser og drikker. Det er selvfølgelig helt ok i rette mængder, men problematisk i for stort et omfang. Et andet område, hvor det handler om at være selektiv, er med hensyn til skærm, sociale medier o.l.

Suger maden livet ud af dig?

Mange glemmer, at det koster energi at fordøje og nedbryde det, du spiser, for slet ikke at tale om dyrebare vitaminer og mineraler. Død mad som langtidsholdbar dåsemad, sterile rundstykker, pasteuriseret kartonjuice og morgenmadsprodukter suger bogstavelig talt livet ud af dig. Når du spiser død mad, som ikke indeholder vitaminer, mineraler, enzymer, osv., må kroppen tære på egne ressourcer af selvsamme stoffer for at kunne fordøje og anvende maden. Du bliver med andre ord nødt til at stjæle energi og livskraft fra din egen krop, for at kunne omsætte de ’døde’ madvarer.

Et problematisk regnestykke

I takt med at det generelle energiniveau og velbefindende går ned, stiger salget af energidrikke, kaffe, medicin og sukkerbaserede produkter. Så dem, der producerer junkfood, unaturlige stimulanser og medicin ser ud til at være vindere i dette spil. Det er en ærgerlig økonomisk sammenhæng, som ikke ser ud til at blive bedre foreløbigt. Hvorfor skulle producenterne ønske det anderledes? De ønsker ikke, at du skal tage ansvar, være energifyldt og sund. Tværtimod er der penge i at holde dig træt, uoplagt og syg.

Giver dit liv mening?

En anden effektiv måde at pisse sin energi væk på, er ved at bruge tid og energi på noget, der er meningsløst. Har du et meningsfyldt arbejde? Befinder du dig i et meningsfyldt parforhold? Bruger du tiden på ting drevet af formål og mening? Det kan være ekstremt energigivende at tage ansvar og vælge til og fra. Omvendt kan det suge livskraften ud af hele vores organisme, hvis vi ikke er tro mod os selv. Livet handler efter min bedste overbevisning ikke om at skulle være glade, lykkelige og fredfyldte hele tiden. Det er selvfølgelig en dejlig følelse, men det må gerne være svært, udfordrende og til tider møg hårdt. For mig handler livet om selve livsoplevelsen, erfarings-dannelse, udvikling og ikke mindst – meningsfuldhed.

Hvad tror du på?

Det er sjældent de ting vi oplever, som påvirker vores energi positivt eller negativt. Det er den historie eller mening, vi bevidst eller ubevidst vælger at tillægge oplevelsen. Jeg kan derfor på det kraftigste anbefale at tage et grundigt kig på de historier, du går og fortæller dig selv. Ofte har vores historier nemlig ikke meget med virkeligheden at gøre. Mit råd; vær mere nysgerrig og begynd at tvivle mere på dine historier. Find en dybere sandhed. I bedste Byron Katie-stil så spørg dig selv; er det sandt? Kan du vide med fuldstændig sikkerhed, at det er sandt? Hvordan reagerer du, når du tror på den tanke? Hvem ville du være uden tanken?

Helt godnat  

Bliver du oppe, når du i virkeligheden burde ligge under dynen? Ja så er du formentligt også i fuld gang med at pisse din energi væk. Særligt hvis det er en vane, du praktiserer flere dage om ugen. For lidt søvn påvirker i vores energioverskud, hukommelse, kreativitet, indlæring og generel skarphed. Du tænker måske, at du kan sove, når du bliver gammel, men den går ikke. Sørg for at få din nattesøvn. Søvn, hvile og afslapning, er mindst lige så vigtige elementer som motion, vand og mad.    

Flygter du?

Har du tvangshandlinger? Er du afhængig af, porno, alkohol eller skærm? Har du svært ved at styre indtagelse og mængde? Får du abstinens-lignende symptomer? Har du svært ved at stoppe, selvom du ved, at en specifik handling eller fødevarer har negative konsekvenser? Så er du formentligt også i gang med at pisse din energi væk. Mit råd er at undersøge, hvad der ligger bag. Hvornår og hvorfor har du svært ved at lægge telefonen fra dig? Vær nysgerrig og interesseret. Træk vejret dybt. Tillad følesen. Bliv med den. Ofte har den et budskab. Invester tid og penge i problematikken. Det er nemlig ikke vores følelser, der stjæler vores energi. Det er alt det, vi gør for ikke at mærke dem. Vi ’stikker af’ og bruger arbejde, stress, alkohol, sukker, sociale medier og TV som redskab til ikke at mærke os selv. Vi holder os travlt beskæftiget, og vil gå langt for ikke at mærke det, vi inderst inde føler. Men det er paradoksalt nok det, vi burde gøre for at slutte fred med følelsen; Feel it to heal it!

Afkast eller fejlinvestering

Er du et sted i dit liv, hvor alt føles uoverskueligt? Så husk at alt bliver nemmere, når du får sat gang i den positive spiral.

Begynd med de lavt-hængende frugter.

  • Pas din nattesøvn.
  • Tilbring tid i naturen.
  • Spis rigtig mad. Ikke for meget og mest grønt.
  • Bevæg dig
  • Drik 2-3 liter vand dagligt.

Invester din energi og tid i energigivende aktiviteter og mennesker. Aktiviteter hvor din indsats, kommer tilbage med renters rente. Spiser du sundt, prioritere meningsfulde aktiviteter og omgiver dig med positive og inspirerende mennesker, vil du ikke kun føle større mentalt og fysisk overskud i hverdagen, jeg vil også påstå, at du får et sjovere og mere passionsfyldt liv.

Tag energien tilbage!