Positive tanker

Vi bliver hvad, vi spiser – og tænker. For mig er sundhed meget mere end at løbe ti kilometer om dagen og spise broccoli. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at 80% af det at være sund, sidder mellem ørerne. Vores fysiske krop er en refleksion af, hvordan vi har det med vores tanker og følelser. Følelser påvirker altid vores krop – og vores krop påvirker altid vores følelser. De er et. Når vi undertrykker vores følelser, har vi balladen. Derfor er det meget vigtigt, at vi lader dem komme til overfladen. Er du ked af det, så vær ked af det. Er du glad, så vær glad. Er du skuffet, så sig det til dem, der skuffer dig. Lad for guds skyld være med at forsøge at være noget du ikke er.

Frugter og grøntsager holder ikke nødvendigvis dig sund og rask til du dør, men de sætter scenen. Det vigtigste er skuespillerne, for de bestemmer showet. Disse skuespillere er dine følelser. Vores følelser påvirker vores sundhed meget mere kraftfuldt, end vi nogensinde har drømt om. Dine celler responderer på det, du føler, tænker og siger. De venter kun på dine instruktioner, så du skal passe på med, hvad du går og fortæller dig selv, de forstår nemlig ikke sarkasme. Hvis du for eksempel føler dig fed og gammel, er det det, du bliver. Kalder du dig selv for slidt og træt, er det det, du kommer til at opleve. Hvis du føler dig glad, lykkelig og fredfyldt, vil kroppen straks og mirakuløst begynde at helbrede sig selv. Via vores tanker og følelser kan vi derfor enten underminere vores sundhed eller helbrede os selv. Det er stærke sager. Hvis du vil læse mere om emnet kan jeg anbefale bogen ”The Genie in your Genes”, skrevet af Dawson Church, Ph.D.

Det, du kigger efter, får du øje på

Mental sundhed handler i den grad om at vælge sit fokus. Rigtig mange mennesker brokker sig over deres liv og ved ikke, hvordan de skal ændre det. Hvis du spørger mig, er den hurtigste måde at ændre sit liv, at ændre det, du fokuserer på. Hvis du ønsker at føle dig utilpas og ked af det, så skal du bare tænke tilbage på nogen af de forfærdelige ting, som er sket i dit liv. De fleste har oplevet nogle grimme ting, men om vi vælger at fokusere på dem, er heldigvis op til os. Hvis du ønsker at føle dig godt tilpas lige nu, ja så tænker du selvfølgelig bare på nogen, som har gjort dig glad og lykkelig. Du kan også fokusere på de ting, som du glæder dig til i fremtiden, eller endnu bedre, de ting du drømmer om. Det er skide smart. Desværre vælger rigtig mange at fokusere på det negative, det forfærdelige samt ting, der ligger uden for deres kontrol, f.eks. vejret, naboerne, skatten, osv.

Taknemmelighed er mirakelmidlet

Taknemmelighed er en fantastisk følelse, og spørger du mig, kan vi sagtens blive endnu bedre til at være taknemmelige. Du kan for eksempel sige tak for mad, tak for en dejlig nats søvn, tak fordi jeg er rask osv. Du kan træne din evne til at fokusere på ting at være taknemmelig for. Jo mere taknemmelig du er, jo flere skønne ting tiltrækker du. Det, du fokuserer på og hele tiden taler om, kommer der mere af. Mit råd er derfor at tale højt og bredt om alle de fantastiske ting, der sker i dit liv, og tal mindre højt, når der sker noget for dig, som er knapt så fedt. Brug 95% af tiden på løsningen og kun 5% af tiden på problemet. Ja, jeg har fået stjålet min cykel, jeg har en gammel møgspand til bil, og ja, jeg har lige modtaget en huslejestigning – men hvorfor give det energi? Jeg ville ønske tv redaktionerne overvejede dette, for hvor åndsvagt er det ikke at fylde bedste sendetid med krig, terror, død og ødelæggelse? Jeg er for fred og kærlighed i verden – ikke for bekæmpelse af krige. Jeg arbejder ikke på at bekæmpe kræft og gigt, jeg vil hellere forebygge og støtte kroppens naturlige helbredende evner. I det øjeblik vi er i gang med at bekæmpe noget, er vi ude på et sidespor.

Tro på lortet

Mange gange sker der ting, som er uden for vores kontrol. ’Det går ned ad bakke’, vi bliver fyret, vores elskede forlader os eller et familiemedlem bliver sygt. I disse situationer kan det føles som om, der ikke er noget at gøre. Måske går du med oplevelsen af at have prøvet alt, men ingenting synes at virke. Når vi presser citronen, og giver alt, vi har i os, og det alligevel ikke lykkes, bliver vi ofte bange for at prøve igen. Hvorfor? Fordi vi alle forsøger at undgå smerte – og ingen ønsker at opleve nederlag igen. Efter flere af sådanne skuffende oplevelser, holder vi til sidst op med at forsøge. Er du nået til et sådant punkt, har du anbragt dig selv i en situation, som bliver kaldt tillært hjælpeløshed. Du har lært dig selv, at der ikke er noget at gøre. Den gode nyhed er, at du tager fejl. Du kan få tingene til at ske – du kan forandre hvad som helst i dit liv i dag ved at ændre din opfattelse og din strategi.  Husk, at din fortid ikke er lig med din fremtid. Det første skridt er at slippe af med den negative overbevisning om, at du ikke kan gøre noget. Der er en spirituel lov, som lyder således; ’intet varer ved og alt ændrer sig’. Selvom du måske er udfordret, så kig efter ting at være taknemmelig for. Fokusér på løsninger frem for begrænsninger. Hav tillid til, at de frø, du har sået og hele tiden såer, nok skal bære frugt. Det jeg forsøger at sige er, at energisk og vedholdende handling med udholdenhed og fleksibilitet på et tidspunkt fører til det resultat, du ønsker. Det kræver blot, at du opgiver enhver tanke om, at der ikke findes en løsning.

Overbevisningernes kraft (citat somewhere; Intet er mere kraftfuldt, end den måde vi opfatter os selv på)

En overbevisning er noget, vi er overbeviste om, noget vi er stoppet med at stille spørgsmålstegn ved. Vores overbevisninger påvirker vores handlinger og beslutninger. Det er den måde, vi identificerer os selv på. En overbevisning kan se således ud; ’jeg er en sund person, fordi jeg laver friskpresset juice’. Og netop denne overbevisning påvirker alle andre valg, vi træffer i livet. Det er ofte det, der sker, når en mand f.eks. køber en saftpresser. Han har måske aldrig gået op i sundhed før, men inden vi får set os om, er han også ude at løbe. Hvorfor? Fordi han er i gang med at ændre den måde, han opfatter sig selv på, og intet er meget mere kraftfuldt. Det er derfor også en god idé at fremelske den slags i vores børn, klap dem på skulderen, når de gør noget godt, også selvom de ikke gør det særligt tit, for gør vi det, begynder vi at ændre den måde, de opfatter sig selv på. ’Ponker’ vi dem, hver gang de æder en pose matadormix eller en pizza, ja så er det den slags overbevisninger, vi styrker. De folk, som siger ’ sådan er jeg altså’, de vil blive ved med at være sådan. Derfor handler det om at identificere sig med sin nye livsstil. Ønsker du at ændre dit liv, så ændr dine overbevisninger. Overbevisninger er meget virkningsfulde, så du skal være forsigtig med, hvad du vælger at tro på, især om dig selv. Her er et par af mine personlige overbevisninger: ’jeg kan hvad jeg vil’, ’der findes ikke nederlag’, ’mine mange blodceller er glade og lykkelige’ ’jeg bliver stærkere for hver dag’ .

Helt til grin

Flere undersøgelser viser, at latter styrker immunforsvaret, mindsker inflammation og sænker blodtrykket. Jeg kan derfor kun varmt anbefale en ’god griner’, især hvis man er syg eller blot har haft en træls dag. Det er en behagelig behandlingsmetode, den er gratis og har ingen bivirkninger. Det gode ved det hele er, at der ikke behøver være noget særligt at grine af, for hjernen kan ikke skelne mellem et rigtigt grin, og når vi blot lader som om. Det vigtigste er at få aktiveret vejrtrækningsmusklerne og få sat lyd på latteren, et lille forsigtigt smil hjælper ikke. Jeg gør det oftest, når jeg er ude at køre i min bil, før jeg holder et foredrag, eller hvis jeg er på nippet til at blive stresset. Latter er skønt og virker på mig forfriskende, sikke en gave. Jeg kan også anbefale youtube.com, stand up, sjove film, osv. Vi må lære at sætte mere pris på latteren. Det er en af de bedste forsikringer mod sygdom.

Er vi bekymrede eller vrede, så kan det måles direkte i blodet. Bliver vi forskrækkede eller føler vi os stressede, bliver der sendt en kaskade af adrenalin og andre hormoner ud i hele kroppen, som påvirker vores indre miljø og syre-base balance meget mere, end hvis vi spiser junk food dagen lang. Derfor er det mindst lige så vigtigt at arbejde med f.eks. følelser og overbevisninger, så vi undgår at overreagere, trigge gamle mønstre, osv. Jeg tror, det er langt værre at være mental usund end at være fysisk usund.